3. Aanbod van voorzieningen

Bijna elke inwoner van Dordrecht maakt elke dag gebruik van voorzieningen. Denk hierbij aan scholen, huisartsen of supermarkten. Het is belangrijk dat deze voorzieningen goed verspreid en dichtbij zijn.

Waarom?

  • Het aanbod van voorzieningen is in elke wijk anders. Zo zijn er bijvoorbeeld op de Staart-Oost maar weinig supermarkten. Maar hier wonen wel mensen die wat minder goed kunnen lopen en lastig grotere afstanden afleggen. En in Amstelwijck is er geen basisschool, terwijl hier wel veel gezinnen (komen) wonen.
  • Voorzieningen dichtbij zijn goed voor de leefbaarheid en het sociale contact.
  • Extra reistijd naar voorzieningen is vervelend en zorgt voor extra verkeer in de stad.
  • Als voorzieningen goed bereikbaar zijn, hoeven deze niet altijd dichtbij te zijn.
  • Technologische ontwikkelingen hebben invloed op het gebruik van voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan bezorging aan huis of een digitale afspraak met een medisch specialist.
  • Een aantal voorzieningen, zoals supermarkten hebben te maken met marktwerking. Dit betekent dat wij niet altijd kunnen bepalen waar welke supermarkt zal komen.

Wat vind jij?

Wat vind jij van deze stelling en onze afwegingen? Ben je het ermee eens, heb je aanvullingen of denk je er anders over? Reageer en deel jouw ideeën hierover.

Toelichting

Elke wijk (en buurt) heeft zijn eigen behoefte aan supermarkten, basisscholen, huisartsen, enzovoorts. Dit noemen wij de basisvoorzieningen. Dit komt bijvoorbeeld door het verschil in inwoners van een wijk (bevolkingssamenstelling). De gemeente wil dat het aanbod in een wijk past bij wat de inwoners graag willen.

Afbeeldingen

E.Hinborch

08-06-24 om 22:19

Geheel eens met het belang van een breed en gevarieerd aanbod van voorzieningen, dichtbij de bewoners en goed gespreid.  De stellingen, afwegingen en toelichting geven  vooral constateringen. Echter nergens wordt duidelijk wat de gemeente met voorzieningen echt wil en kan. Marktwerking is inderdaad een beperkende factor, maar om het daarbij te laten lijkt mij een zwaktebod. De gemeente kan bijdragen aan betere bereikbaarheid van voorzieningen, wellicht ook betere spreiding en misschioen nog veel meer.  

Deborah Simons

07-06-24 om 18:51

Wij gaan in Amstelwijck Midden wonen. Nu is dat in die hoek de zoveelste woonwijk en er wordt nog meer bij gebouwd. Het zou voor alle bewoners uit die hoek van Dordrecht (dus ook Dordtse Hout, Wilgenwende etc) fijn zijn als er op het industrieterrein bijvoorbeeld een Albert Heijn XL zou komen. Er zou dan ook een prachtig parkeerterrein omheen gelegd kunnen worden, die goed bereikbaar is. In Ede (waar wij ook gewoond hebben) zat er op het industrieterrein ook zo’n supermarkt, waar ook direct een Gall zat, een Kruidvat en nog wat kleine winkels, ideaal. Zo hoefde je niet het centrum in. Als we met 6 woonwijken naar WC Sterrenburg moeten, dan mag er nog wel een parkeerdek bij.

Gerard

04-06-24 om 6:07

Bereikbaarheid van voorzieningen hangt ook af van voorzieningen bij die voorzieningen. Ruim voldoende mogelijkheden voor het plaatsen van fietsen. Hierin schiet de gemeente al jaren ernstig te kort. Ook een goed en gratis gemeentelijk openbaar vervoer zal de bereikbaarheid ten goede komen. Beide zaken vergroten ook nog eens de kans dat het interstedelijk autoverkeer afneemt, hetgeen de levenskwaliteit bevordert. Er kunnen ook eisen worden gesteld aan bijv. supermarkten en gelijksoortige voorzieningen, dat er bij voorbeeld ruimte voor voldoende fietsvoorzieningen is.

Cookie-instellingen